Robot wieloczynnosciowy z maszynka do mielenia miesa

W pewnych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. To należy wyposażyć się w potrzebne do tego planu urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to zupełnie dużych rozmiarów maszyna elektryczna, jaka jest wielki wlot do wrzucania ciała w sytuacji zamrożonej, a za ma narzędzie służące do jego szatkowania na drobniejsze ilości.

Praca tę zakłada się dzięki wielkiemu wpływowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone towary są co prawda twarde, jednakże nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na niewielkie części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Właśnie tak dzieje się z ciałem w wilkach, którego pomaganie oparte istnieje na analogicznej zasadzie co sprawianie maszynki do prowadzenia mięsa.

Wilki do mięsa mrożonego skonstruowane stały z faktów znacznie dużej klasy, zdrowych i odpornych, mało wrażliwych na uszkodzenie mechaniczne. Są one do rozdrabniania twardej materii, a więc ich konstrukcja wymaga być solidniejsza, niż to, co uważają one rozdrabniać. Wilki do gastronomii przeważnie przygotowane są z żeliwa, jakie to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Są one zasilane elektrycznie, a koszt takiego urządzenia to około półtora tysiąca dobrych w specjalistycznych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W przypadku przedsiębiorstw garmażeryjnych istnieje ostatnie a wydatek konieczny, ponieważ w takich warunkach nader często jest potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, a następnie tylko tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w pewnych przedsiębiorstwach, na model przetwarzających mięso, dzieli się je w skór zamrożonej, a wtedy pakuje do indywidualnych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, aby je zmielić, a wtedy znów zamrozić jest niezgodne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do rozdrabniania świeżego lub rozmrożonego mięsa stosuje się kilka inne maszynki, przeznaczone tak do mielenia mięs miękkich, ich konstrukcja i funkcjonowanie w klubie z ostatnim jeszcze są inne. Wilki do mięsa mrożonego to zawsze maszyny o nieco dużych gabarytach, dlatego także nie znajdują wykorzystania w codziennych warunkach.