Robot wieloczynnosciowy z maszynka do mielenia miesa

W pewnych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. To należy wyposażyć się w potrzebne do tego planu urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to zupełnie dużych rozmiarów maszyna elektryczna, jaka jest wielki wlot do wrzucania ciała w sytuacji zamrożonej, a za ma narzędzie służące do jego szatkowania na drobniejsze ilości.

http://www.polkas.pl/Pl/oferta/oprogramowanie_gastronomiczne/1/

Praca tę zakłada się dzięki wielkiemu wpływowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone towary są co prawda twarde, jednakże nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na niewielkie części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Właśnie tak dzieje się z ciałem w wilkach, którego pomaganie oparte istnieje na analogicznej zasadzie co sprawianie maszynki do prowadzenia mięsa.

Wilki do mięsa mrożonego skonstruowane stały z faktów znacznie dużej klasy, zdrowych i odpornych, mało wrażliwych na uszkodzenie mechaniczne. Są one do rozdrabniania twardej materii, a więc ich konstrukcja wymaga być solidniejsza, niż to, co uważają one rozdrabniać. Wilki do gastronomii przeważnie przygotowane są z żeliwa, jakie to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Są one zasilane elektrycznie, a koszt takiego urządzenia to około półtora tysiąca dobrych w specjalistycznych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W przypadku przedsiębiorstw garmażeryjnych istnieje ostatnie a wydatek konieczny, ponieważ w takich warunkach nader często jest potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, a następnie tylko tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w pewnych przedsiębiorstwach, na model przetwarzających mięso, dzieli się je w skór zamrożonej, a wtedy pakuje do indywidualnych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, aby je zmielić, a wtedy znów zamrozić jest niezgodne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do rozdrabniania świeżego lub rozmrożonego mięsa stosuje się kilka inne maszynki, przeznaczone tak do mielenia mięs miękkich, ich konstrukcja i funkcjonowanie w klubie z ostatnim jeszcze są inne. Wilki do mięsa mrożonego to zawsze maszyny o nieco dużych gabarytach, dlatego także nie znajdują wykorzystania w codziennych warunkach.