Odziez ochronna jednorazowego uzytku

Istnieją gałęzie przemysłu, w których stosowane są wyjątkowo surowe zasady higieny. Można do nich zaliczyć przetwórstwo spożywcze, zakłady mięsne, zakłady produkcji wędlin, restauracje i inne przedsiębiorstwa, w których powstaje żywność przeznaczona dla ludzi. Szczególne zachowanie higieny niezbędne jest także w szpitalach, laboratoriach, zakładach fryzjerskich i salonach kosmetycznych, a także np. w lakierniach.

oprogramowanie dla firm transportowych

W takich miejscach niezbędna dla pracowników jest ochronna odzież jednorazowa, która zapobiega przenoszeniu się drobnoustrojów i działaniu szkodliwych substancji na człowieka. Odzież taka to przede wszystkim fartuchy i płaszcze jednorazowe, kombinezony, czepki, ochraniacze na obuwie, rękawiczki jednorazowe, maski ochronne na twarz. W zależności od przeznaczenia elementy odzieży jednorazowego użytku mogą być wykonane z papieru, z włókniny polipropylenowej, z wiskozy, z folii, lateksu itp. Każdy z tych materiałów wykazuje specyficzne właściwości np. folia jest wodoodporna, zaś włóknina zapewnia komfort pracy poprzez odprowadzanie ciepła i wilgoci na zewnątrz. Mimo jednorazowego użytku, odzież powinna spełniać wymogi ochronne właściwe dla danej branży oraz nie utrudniać wykonywanie czynności związanych z danym stanowiskiem pracy. W niektórych przypadkach powinna mieć także specjalne atesty i certyfikaty umożliwiające stosowanie jej w kontakcie z żywnością lub w medycynie.