Maszynka do miesa euro rtv agd

Wilk do ciała więc nic dziwnego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które wywoływane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest niewyobrażalnie szersza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Szeroki asortyment wilków na rynku kupi na wybór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki temu moment na stworzenie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) zaś nie wymaga wielkiego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można szybko zdemontować, co dużo ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, oddziałuje na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze określeni nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasa wykonania decyduje o wielkiej sił maszyny. Jak każde urządzenia stosowane w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia wkłada się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest wiązane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od rodzaju mięsa podaje się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w drugie akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To typowe urządzenie, tanie w łatwych cenach, wprowadzane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę gdy w licznych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i drugich ulepszaczy.