Kasy fiskalne zmiany w przepisach

Razem z prawem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawa osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak przemieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w fabrykach gastronomicznych jest dokładna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być zastosowanie do osób bawiących się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W treść obowiązujących przepisów prosta tego nie wykorzystuje się również wobec podmiotów oferujących usługi związane z utrzymaniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu także o te, które mówią nasze usługi sezonowo. Podobna rzecz stanowi w przypadku podmiotów angażujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W kontakcie ze koleją przepisów w 2015 roku, na doba dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W obecnej formie nie ma miejsca wielkość lokalu, czy jest obecne spora restauracja, lub też mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Świadczenia nie posiada również wysokość osiąganego dochodu. Na wycieczce należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kwot w dziedzinie gastronomicznej. Dlatego też kasę widzącą w terenie gastronomicznym trzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa pragnęła istnieć obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do lektury, a jeszcze zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna także mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z bogatymi stawkami VAT dla artykułów z bogatych kategorii.  Był to pierwszy powód do wygrania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku oferowania usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w swojej działalność 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zdjęcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, jednak nie w grudniu właśnie w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wkroczyć do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje także fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w tych lokalach kasę rejestrującą należy zawrzeć w ciągu 2 miesięcy licząc z końca miesiąca, w jakim została wykonana pierwsza usługa gastronomiczna.