Kasa fiskalna lomza

Kuchnia polska umieszcza się w przewagi na daniach mięsnych. Więc od stylu w jaki przygotujemy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie efektem lub porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie można robić tego, jeśli mamy pomysł schować je do lodówki, bo w trakcie mycia odkładamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, które potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto mieć o higienie w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i powodowanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przygotowaniu będzie ono jędrne i lekkie. Do cięcia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym zwyczajem jest jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest owo istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy uczynić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub nowych ziół oraz przypraw. Żeby marynata dobrze się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie dokonaną przez nas marynatę a będzie doskonalsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto pamiętać, że na im niższym ogniu będziemy obecne wyglądać, tym dużo. Mięso dopasowuje się w grupie z białka i tłuszczu, dlatego za szybka i ogromna temperatura powoduje, że staje się ono suche i łykowate. Smażąc je na niższej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu ochroni ono bliską soczystość i smak.