Jedzenie francuski

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że wykonam pewnego sposobie niespodziankę dla mojej dziewczyny. W układach miałem dwudaniowy obiad i deser podany w środowisku wina i świeczek zapachowych ze określonego marketu budowlanego. Doskonały pomysł - przegrzebki. Bardzo kosztowne danie, ale te skomplikowane w wykonaniu, ponieważ małże trzeba móc dobrze usmażyć, aby znaleźć spośród nich służę smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest dość mierny. W treści mógłbym stwierdzić, że początkujący, ponieważ zatem istniałoby przy prawdy. Zlokalizował w internecie przepis na owe sandżaki. Nie stanowił kłopot ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było powiedziane po angielsku! No, a nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i pędzimy na żywioł, razem z intuicją kucharza (której oczywiście nie mam). Postanowiłem, że zapewnię te małże w gronie warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba też warzywa najpierw obrać i pokroić. Zabierał się stresować, bo czasu było coraz mniej a ja byłem zdecydowanie w gospodarstwu. Zaczynam kroić warzywa, pech nie chciał, że trafiłem na bliski palec... No, a jak duży klient nie dałem za wygraną. Natrafiłem na pomysł - szatkownica do warzyw. Obecne był tak strzał w dziesiątkę. Nie dość, że zaoszczędziłem kilka minut na krojeniu to też nie musiałem bać się o własne życie przy zastosowaniu szatkownicy. Kiedy to wszystko istniałoby teraz gotowe wrzuciłem na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się właśnie tak jak na obrazie ze perspektywy internetowej, na jakiej znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że miałem przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do bliskiego sklepu po żurek w słoiku i wylałem go do garnka a wtedy tylko doprawiłem. Na deser był przygotowane już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się aby to stworzyć dzień wcześniej, ponieważ nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - ostatnie kilka sekund, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Dziewczyna była zaskoczona i szeroka szacunku dla moich umiejętności kulinarnych.